Avui, 19 d’abril, comença la 2ª Edició del curs d’especialització “Avaluació i Resposta del Desig d’Avançar la Mort en persones amb malaltia avançada (ERDAM)”, ofert per la Càtedra WeCare. El programa té una durada de 10 setmanes i finalitza el 28 de juny.
El curs està dirigit a metges, infermers, psicòlegs, treballadors socials i altres professionals de la salut que treballen amb pacients que expressen desitjos d’avançar la mort.
L’objectiu del curs és capacitar als professionals de la salut per a la detecció precoç del desig d’avançar la mort i la resposta significativa en un context clínic. Els participants adquiriran coneixements teòrics sobre els aspectes que subjeuen en l’aparició del desig d’avançar la mort i milloraran la seva habilitat per a dur a terme converses complexes en un context clínic.
La metodologia del programa és en línia i inclou classes teòriques i expositives, la resolució de casos clínics mitjançant vídeos amb pacients simulats, sessions presencials, estudi d’articles rellevants, participació en fòrums de debat i tutories de seguiment.
El contingut del programa abasta temes com els aspectes conceptuals i epidemiològics del desig d’avançar la mort, l’exploració clínica del desig, la resposta clínica al desig, la família davant el desig d’avançar la mort i els aspectes ètics, antropològics i legals de la sol·licitud del desig d’avançar la mort a Espanya.
A més, des de la Càtedra ja s’ha planificat el llançament de la 3ª Edició del curs, que tindrà lloc el 4 d’octubre.

“Em sembla un curs estupend, de gran actualitat i molt recomanable per a qualsevol professional que treballa acompanyant a persones al final de la vida. La metodologia és intensa i amb un caràcter molt pràctic, la qual cosa garanteix en gran manera l’aprenentatge i la consecució dels objectius.
El professorat, de gran experiència, molt pròxim i disponible.
De gran valor les sessions presencials per a poder compartir amb altres companys i la gran aplicabilitat pràctica de l’après
La meva enhorabona pel gran esforç a tot l’equip que ha preparat el material, teòric, pràctic i audiovisual.”
– Miguel Fombuena

“No soc fan de la formació en línia, però aquest curs específic va ser interessant i la dinàmica i continguts van estar encertats. Vaig poder treballar al meu ritme i els intercanvis en els fòrums van ser satisfactoris. M’ha servit per a escoltar i entendre a altres persones, enriquint-me com a professional i com a persona. En definitiva, una experiència positiva i recomanable per a aquells que treballen amb persones en situació pal·liativa.”
– Isidro García

“Al meu entendre, el curs d’Avaluar i Respondre al Desig d’Avançar la Mort (ERDAM) és una eina valuosa per a millorar la capacitat dels professionals de la salut en l’exploració i resposta als desitjos d’avançar la mort de pacients amb malalties avançades i potencialment mortals. Considero imprescindible la participació en les sessions presencials en línia per a aprofitar al màxim el potencial del curs.
El curs és una oportunitat sòlida i elaborada per a enriquir les eines imprescindibles que necessiten els professionals que aspiren a cuidar millor a les persones amb malalties avançades. A més, a la llum de la LORE i del canvi actual de les prestacions desplegades pel legislatiu, considero que tots els professionals necessitem revisitar les nostres bones pràctiques, les nostres actituds i habilitats per a no confondre sofriment amb petició d’ajuda mèdica per a morir (AMpM).”
– Javier Júdez